Різдво Христове: як його справляють 25 грудня?
Різдво – важливе християнське свято, яке відзначають в усьому світі. 25 грудня його святкують за григоріанським календарем, 7 січня – за юліанським.
В Україні Різдво Христове офіційно відзначають аж у січні: з ялинкою, колядками, святковими стравами і народними звичаями. А як цей день справляють в інших країнах?
Напередодні сім`ї дотримуються Адвенту – період, під час якого особлива увага приділяється духовному життю. Свято збирає усю родину, яка разом прикрашає оселю. Серед головних символів: ялинка, різдвяний вінок, омела та солома.
24 грудня, коли на небі з`являється перша зірка, родини збираються на святкову вечерю із пісних страв: риба, оплаток (пісний хліб), фрукти, горіхи тощо. Разом співають коляду, після чого переломлюють різдвяний хліб. 25 грудня подається святкова їжа. Головною стравою вважається запечена індичка, качка або свинина. Також на ранок під ялинкою або у панчохах шукають подарунків від Санта-Клауса. У багатьох сім`ях для нього навзаєм залишають смачні гостинці (наприклад, печиво і тепле молоко).
25 грудня Різдво відзначають Католицька церква, протестантські, а також помісні православні церкви: Антіохійська, Александрійська, Албанська, Болгарська, Грецька, Румунська, Кіпрська, Константинопольська, Фінляндська та Православна церква в Америці.